Submenu
17 februari 2020

Wat drijft jou? Wat drijft mij?

Wat was het toch waarom onze samenwerking niet echt van de grond kwam? Iedere keer weer vervelende discussies over onze prijsstelling. En altijd weer onenigheid over de manier waarop ik onze collega's aanstuurde. Zelfs discussies over de inrichting van onze gemeenschappelijke kamer. Waar moest de lamp staan ten opzichte van het bureau? Waar ging dit over? Zouden we ons niet richten op het binnenhalen van nieuwe klanten?

 

We 'willen' iets en vaak veel dingen tegelijk. Dit 'willen' komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dit wordt bepaald door wat jou drijft, de drijfveren. Deze drijfveren zijn als het ware de motoren achter ons gedrag. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe? Wat bepaalt in welke situaties ik in actie kom en waarom? Waar kom ik mijn bed voor uit? Waar knap ik op af? Welke prikkels heb ik nodig om plezier en voldoening uit mijn werk te halen? Wat voor werkcultuur ligt mij het beste? Het antwoord ligt voor een belangrijk deel in onze innerlijke motivatoren. Deze innerlijke motivatoren zijn lastig waar te nemen en soms weet je zelf niet wat je drijft.

 

Na een uitgebreide analyse van onze drijfveren waren we eruit. Het zat in onze WHY. Hij had totaal andere drijfveren dan ik.

 

 

Wij kregen het advies om eens naar de verschillen in onze drijfveren te kijken en inderdaad, daar lag de sleutel. Onze WHY’s waren totaal verschillend. Hoe kunnen drijfveren jou verder helpen?

 

Menselijk gedrag bestaat niet alleen uit reacties op gebeurtenissen om ons heen. Er is meer dat gedrag bepaalt. Wij als mens hebben iets unieks, wij kunnen dromen. We reageren op de zaken om ons heen, maar we handelen ook om onze dromen te verwezenlijken, iets te realiseren wat we ‘willen’. We willen iets, we zijn gedreven. Onze innerlijke motivatoren (drijfveren) bepalen welke keuzes we maken in de omstandigheden waarin we verkeren. Mensen hebben verschillende drijfveren, ze maken hun eigen keuzes, ze handelen op hun eigen manier. Dat was ook het geval tussen mij en mijn collega. De één kiest voor zekerheid en de ander kiest voor risico met de kans te winnen.

 

 

Persoonlijk

Drijfveren geven jou in eerste instantie inzicht in het waarom je dingen doet zoals je ze doet. Vaak doe je deze dingen onbewust. Soms weten we zelf niet eens wat ons werkelijk beweegt. Met inzicht in jouw drijfveren is het dus veel makkelijker om je te focussen op datgene waar je goed in bent en vooral waar je plezier in hebt. Dit kan je dus ook prima helpen wanneer je een baan zoekt of wanneer je je niet helemaal happy voelt in jouw huidige werk.

 

De één bloeit op door anderen te helpen, de ander wordt juist blij van een unieke soloprestatie. Wie koerst op gevoel, waardeert andere dingen dan degene die vooral vertrouwt op ratio. Drijfveren zijn lastig waar te nemen.

 

Weten waar we werkelijk plezier en voldoening uit putten, is misschien wel de belangrijkste stap op weg naar ‘werken omdat het mag, niet omdat het moet’.

 

Het team

De drijfverenanalyse helpt ook jouw team verder en levert meer werkplezier. Belangrijk hierin is om te herkennen en te erkennen dat er binnen een team verschillen zijn. Ga deze verschillen benutten, maak er gebruik van. Als leidinggevende is het dus ook belangrijk om ieder teamlid vanuit de eigen behoefte (intrinsieke motivatie) te benaderen.

 

Hebben we jou getriggerd? Laat het gerust weten!

 

 
Nieuwsbericht delen